Tasca 2: La pilota Valenciana


La pilota al meu poble

He investigat el meu poble i no he trobat referències de la pilota, però hi ha nombroses pistes de frontó en els xalets. A més, fa uns anys en paterna es va rehabilitar la pista de frontó municipal amb la finalitat d'optimitzar l'ús del joc del frontó i el de la pilota valenciana. En 2018 és va realitzar el trofeu de la diputació valenciana de frontó. I van jugar un torneig de pilota en el expojove 2017-2018  en la Fira de Mostres de Paterna.

La pilota i la meua família

La meua família no prové de Valencia i per tant, no han jugat mai a la pilota valenciana. 
El meu avi era originari de Bilbao i jugava a la pilota basca. Allí va competir en lligues regionals i quan va vindre a viure a València va deixar de practicar-ho.

Reflexions:

    1. Hi ha diferència entre els jocs més antics dels vostres besavis i besàvies i els que entretenien als vostres avis i àvies? I amb els jocs de les vostres mares i pares? Es pot identificar una línia del temps que marque un abans i un després en els jocs?

Els jocs que practicaven els meus besavis/as i els meus avis/as eren similars (les xiques jugaven amb nines creades per elles mateixes i els xics jugaven amb un cércol de fusta o al joc de la ferradura). 
Els jocs han anat evolucionant i encara que els meus pares mantenien fins i tot algun joc tradicional com la corda, les xapes, el sambori, amagatall, a enxampar alguns probablement seria el mateix al dels meus avis.

En generacions com la de la meua àvia, que va patir la guerra i la postguerra, els xiquets tenien menys temps per a jugar ja que quan podien s'havien de posar a treballar en el camp.
Hi ha un abans i un després en els jocs després de l'aparició de les noves tecnologies. En generacions anteriors l'habitual era jugar al carrer o amb objectes creats per ells mateixos i actualment la majoria dels xiquets juguen amb tauletes, mòbils, ordinadors o s'entretenen amb la televisió. A més de que ara existeixen infinitat de joguets per als xiquets que sustitueixen als jocs tradicionals.

    2. Quines són les raons que marquen els canvis? Per què han desaparegut o s'han reduït els jocs dels vostres avantpassats? Quines raons aporten elles i ells?

Les raons de la pèrdua dels jocs antics considere que son:
  • L'ús de les tecnologies per a tot.
  • Lexcés de temps lliure dels xiquets, que dificulta el que s'entretinguen únicament amb jocs tradicionals i necessiten recórrer a altres joguets o dispositius electrònics.
  • La despoblació dels pobles, els jocs tradicionals eren més usuals en pobles i la gent s'han anat a poc a poc cap a les ciutats la qual cosa dificulta la continuïtat de l'ús d'aqueixos jocs.
    3. Creieu que la pilota valenciana s'ha guanyat a pols deixar ser l'esport per excel·lència? Hauria d'adaptar-se als temps moderns i adoptar la forma dels esports moderns? I què passaria llavors amb la seua idiosincràsia peculiar?

Crec que la pilota està en desús degut a l'evolució de la societat, com he nomenat anteriorment, jugar a la pilota era més usual als pobles però amb el canvi de residència dels residents dels pobles cap a la ciutat, la població tria un altre tipus de jocs com el futbòl, el tennis o el bàsquet (inculcat pels mitjans de comunicació) i va perdent-se jocs més tradicionals com la pilota. A més, l'evolució de la tecnologia influeix en la vida quotidiana dels xiquets ja que no juguen tant al carrer i dediquen menys temps a practicar esports.

Considere que perquè la pilota s'impulse seria necessari fomentar-la en tots els àmbits de la societat, probablement si es televisaren partides de pilota seria molt probable que la gent jugara més. 
A les aules hauria de tindre també una major repercussió fent obligatòri el seu ensenyament en tots els cursos de primària. La pilota és un esport que ja existeix i té les seues normes, no veig lògic modificar-lo per a adaptar-lo als nous temps ja que perdria la seua essència i deixaria de ser el joc tradicional que coneixem.



Comentarios

  1. Buenas tardes Ana, estoy de acuerdo con lo que dices sobre que los juegos tradicionales han ido desapareciendo a causa de las nuevas tecnologías pero estas también nos pueden ayudar a avanzar, es decir, a partir de estas podemos crear nuevos recursos de entretenimiento para las aulas. Me ha parecido excelente la manera de redactar tu opinión, por lo que mi nota para esta entrada sería de un 9.

    ResponderEliminar
  2. Hola Ana, estoy totalmente de acuerdo con todo lo que comentas. Me parece que has dado en el clavo con que la despoblación de los pueblos ha sido un motivo muy importante para el desuso de los juegos tradicionales, creo que es muy interesante y que es muy buen argumento. Además, todo lo que expones lo justificas y le das sentido, se nota que has trabajado esta reflexión. En cuanto a la redacción está perfecta, las ideas muy bien organizadas y sin faltas de ortografía.. No obstante, estaría bien añadir algún recurso nuevo que no sea solo una imagen. La nota de esta entrada para mi sería un 9.

    ResponderEliminar
  3. Buenas Ana,

    En primer lugar, la entrada está bien redactada, además creo que tus razonamientos son muy adecuados. Has sido capaz de conectar el trabajo con las vivencias de tus antepasados haciéndonos participes del recorrido de ellos y su relación con los juegos de pelota.

    En segundo lugar, estoy muy de acuerdo con tu opinión al respecto de la desaparición de los juegos tradicionales y creo que como futuros docentes tenemos que ser capaces de recuperarlos. Tampoco nos podemos olvidar de las nuevas tecnologías ya que los niños están muy ligados a ellas y nos pueden servir de ayuda.

    Por todo esto considero que tu nota es un 9.

    ResponderEliminar
  4. Hola Ana,

    És una pena al teu cas no poder profunditzar més amb el tema pilotari al teu poble i la teua família i voltant, però les circumstàncies ho han volgut així.

    Més enllà, l'entrada està redactada i estructurada perfectament, contestant les preguntes proposades de forma seqüencial, encara que podies haver afegit més contingut de reflexió.

    8/10

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

Entrada 3: el meu esport alternatiu

Entrada 2: Esports col·lectius alternatius

Tasca 1: Tradició o modernitat?